Història – CTT Les Borges

Història

Les Borges Blanques sempre ha estat una ciutat atreta pel tennis de taula. De fet, ja fa molts anys que es practica aquest esport a la ciutat.

Pare Pere Ràfols

Els inicis, sembla que van ser al Col·legi dels frares Caputxins, on el pare caputxí Pere Ràfols va donar-li la primera empenta. Més endavant van sortir algunes “fornades” de bons jugadors, que fins i tot van arribar a formar equip i que participaven en les competicions federades; el lloc d’entrenament va passar del Col·legi a l’antiga biblioteca municipal, al darrere de l’Ajuntament.

Després, durant els últims anys setanta i primers anys vuitanta, el tennis de taula va romandre amagat una temporada a les Borges Blanques; pràcticament ningú no el practicava i no hi havia competició.

Amb la construcció del Poliesportiu Francesc Macià a la ciutat, sembla que hi havia el moment ideal per tornar a néixer… i a poc a poc ressorgia l’afecció per aquest esport al primer pis del “poli”, on ens reuníem cada tarda per fer unes “partidetes”. Fou llavors quan, ja a mitjans dels vuitanta, tres joves de la quinta del 71 vam decidir de demanar ajut a l’Ajuntament per crear un club: el Club Tennis Taula Borges.

Es volia donar un nou enfocament al tennis de taula. La idea era deixar de ser un esport de lleure per passar a ser un esport de competició: formar equips que participessin en les lligues i campionats federats i, alhora, portar unes sessions d’entrenament. Però, és clar, si es volia treballar, no es podia seguir al Poliesportiu, ja que només hi havia espai per a dues taules. Va ser llavors quan es va prendre la decisió de traslladar-ho tot cap a un local situat al darrere de la caserna de la Guàrdia Civil: la Granja Salat. Paral·lelament al trasllat es van fer els tràmits per constituir l’entitat: estatuts, reunions, papers i més papers, constitució de la junta i… naixement del CLUB TENNIS TAULA BORGES. Era el 26 d’octubre de 1990.

Començava una nova etapa del tennis de taula a les Borges Blanques. Els primers anys, lògicament, van ser difícils; ens anàvem organitzant a poc a poc i anàvem preparant els nostres jugadors. Entre el 1991 i el 1994 ja vam tenir molts joves que participaven en els Jocs Escolars Esportius de Catalunya: alguns d’ells, encara són socis del Club; altres, ho han deixat, sigui pels estudis o per la feina.

La temporada 1992-93 vam començar a participar en les Lligues Provincials federades, amb un equip sènior i un equip cadet. Després, el Club aniria creixent sense parar, tant en quantitat com en qualitat. Així, la temporada 1994-95, ja comptàvem amb 35 jugadors i un equip a la Lliga Catalana Sènior i, per primera vegada, participàvem en uns Campionats d’Espanya (a Astúries, en la categoria infantil).

Però, com tota entitat, el Club Tennis Taula Borges també ha patit alts i baixos: la temporada 1996-97 el Club va estar a punt de desaparèixer per dues circumstàncies que es van produir en pocs mesos. La primera va ser l’abandonament de molts jugadors, provocat pels canvis d’entrenador (de fet, només en van quedar una dotzena); i la segona, l’incendi que va patir el local d’entrenament el març de 1997.

En aquell moment delicat, els membres de la Junta van haver de demanar ajut a la Federació Catalana i a l’Ajuntament de les Borges per sortir de la crisi que patia el club. Tant els uns com els altres van donar el seu suport per tal que continuéssim endavant: la Federació ens va concedir el Campionat de Catalunya Infantil, el 17 i 18 de maig de 1997, amb el qual podríem recollir alguns diners, si el sabíem organitzar bé; per la seva banda, l’Ajuntament ens cedia un local municipal per continuar els nostres entrenaments.

Per aquests dos motius, l’estiu del 1997 vam haver de treballar a fons, d’una banda en l’organització del campionat i, de l’altra, en l’adequació del nou local del club, a l’avinguda de Jaume I, concretament al costat del Parc de Bombers, on vam poder instal·lar cinc taules i unes oficines.

Des de llavors, el Club Tennis Taula Borges ha tornat a anar sempre endavant. Entre les temporades 1999-2000 i 2002-2003 vam participar en la lliga de Segona Divisió Estatal, comptant sempre amb un segon equip a la Lliga Catalana. En acabar la temporada 2002-2003 vam aconseguir el desitjat ascens a la 1a Divisió Estatal i, des d’aquell moment, el primer equip no ha parat de pujar, aconseguint un total de tres ascensos consecutius fins a arribar, la temporada 2005-2006, a la Superdivisió, màxima categoria estatal.

La temporada 2005-2006, amb el primer equip a Superdivisió, el club fitxa dos nous jugadors estrangers i es marca dos clars objectius: aconseguir la permanència a la màxima categoria i pujar el segon equip a la 2a Nacional, per tal que serveixi als jugadors del planter per aconseguir més nivell i competitivitat. A més, amb la nova reestructuració de les competicions catalanes també es podria ascendir un equip a la Superdivisió Catalana, categoria de nova creació per a la temporada 2006-2007.

La temporada 2006-2007 el CTT Borges debuta en competició europea, i des de llavors hi ha participat ininterrompudament.
Aconseguint arribar a les semifinals de la segona màxima competició europea, l’Europe Cup, davant el Victoria de Moscou en la temporada 2008-2009.

L’any 2008 s’aconsegueix el primer Campionat de Catalunya Absolut i poc després arriba el primer gran títol per l’entitat, la lliga de Superdivisió de la temporada 2010-2011, amb l’equip format per Hu Bin, Kou Lei i Marc Duran.

El 2013 a Pontevedra l’equip format per Hu Bin, Marc Duran i Oriol Monzó es proclama campió de la Copa del Rei i l’any 2017 Duran, Monzó i Provost tornen a endur-se el títol cap a les Borges.

Un altre somni fet realitat va ser  la inauguració del Centre de Tecnificació de tennis taula de les Borges, el 14 de juny de 2014, que vol que el nom de les Borges sigui referent tant a escala nacional com internacional del tennis taula.

La temporada 2020-2021 el Club Tennis Taula Borges inscriu per primera vegada un equip femení que competirà en lligues estatals.

La temporada 2021-2022 s’assoleix una nova fita esportiva per al club quan després de quinze anys competint a Europa l’equip es classifica per disputar la Champions League.

La base és un dels punts més treballats en els darrers anys, gràcies als esforços diaris de l’equip tècnic, s’han aconseguit diversos podis i campionats en competicions catalanes i estatals. Prova d’això és que joves promeses formades a les Borges han estat convocades internacionalment amb les seleccions catalana i espanyola.

Actualment, el club compta amb diferents equips a les lligues nacionals i provincials on competeixen més d’una cinquantena de jugadors i jugadores.

En l’aspecte organitzatiu, comptem amb una Junta Directiva, formada per vint persones que es reuneixen periòdicament, i una Comissió Tècnica que es reuneix setmanalment per gestionar l’operativa del club.

El present i futur del CTT Borges passa per ser més que un club i actualment ja s’està treballant en escoles d’educació primària, secundària i en centres de discapacitats i es compta amb convenis amb diferents entitats de discapacitats psíquics i físics.

Copyright © CTT Borges