Història

Les Borges Blanques sempre ha estat una ciutat atreta pel tennis de taula. De fet, ja fa molts anys que es practica aquest esport a la ciutat:

Els inicis, sembla que van ser al Col·legi dels frares Caputxins, on el pare caputxí Pere Ràfols va donar-li la primera empenta. Més endavant van sortir algunes “fornades” de bons jugadors, que fins i tot van arribar a formar equip i que participaven en les competicions federades; el lloc d’entrenament va passar del Col·legi a l’antiga biblioteca municipal, al darrere de l’Ajuntament.

Després, durant els últims anys setanta i primers anys vuitanta, el tennis de taula va romandre una temporada amagat a les Borges Blanques; pràcticament ningú no el practicava i no hi havia competició.

Amb la construcció del Poliesportiu Francesc Macià a la ciutat, sembla que hi havia el moment ideal per tornar a néixer… i poc a poc resorgia l’afecció per aquest esport al primer pis del “poli”, on ens reuníem cada tarda per fer unes “partidetes”. Fou llavors quan, ja a mitjans dels vuitanta, tres joves de la quinta del 71 vam decidir de demanar ajut a l’Ajuntament per crear un club: el Club Tennis Taula Borges.

Es volia donar un nou enfocament al tennis de taula. La idea era deixar de ser un esport de lleure per passar a ser un esport de competició: formar equips que participessin a les lligues i campionats federats i, alhora, portar unes sessions d’entrenament. Però, és clar, si es volia treballar no es podia seguir al Poliesportiu, ja que només hi havia espai per a dues taules. Va ser llavors quan es va prendre la decisió de traslladar-ho tot cap a un local situat al darrere de la caserna de la Guàrdia Civil: la Granja Salat. Paral·lelament al trasllat es van fer els tràmits per constituir l’entitat: estatuts, reunions, papers i més papers, consitució de la junta i… naixement del CLUB TENNIS TAULA BORGES. Era el 26 d’octubre de 1990.

Començava una nova etapa del tennis de taula a les Borges Blanques. Els primers anys, lògicament, van ser difícils; ens anàvem organitzant poc a poc i anàvem preparant els nostres jugadors. Entre el 1991 i el 1994 ja vam tenir molts joves que participaven als Jocs Escolars Esportius de Catalunya: alguns d’ells, encara són socis del Club; altres, ho han deixat, ja sigui pels estudis o per la feina.

La temporada 1992-93 vam començar a participar a les Lligues Provincials federades, amb un equip sènior i un equip cadet. Després, el Club aniria creixent sense parar, tant en quantitat com en qualitat. Així, la temporada 1994-95, ja comptàvem amb 35 jugadors i un equip a la Lliga Catalana Sènior i, per primera vegada, participàvem en uns Campionats d’Espanya (a Astúries, en la categoria infantil).

Però, com tota entitat, el Club Tennis Taula Borges també ha patit daltibaixos: la temporada 1996-97 el Club va estar a punt de desaparèixer per dues circumstàncies que es van produir en pocs mesos. La primera, va ser l’abandonament de molts jugadors, provocat pels canvis d’entrenador (de fet, només en van quedar una dotzena); i la segona, l’incendi que va patir el local d’entrenament el març de 1997.

En aquell moment delicat, els membres de la Junta van haver de demanar ajut a la Federació Catalana i a l’Ajuntament de les Borges per sortir de la crisi que patia el club. Tant els uns com els altres van donar el seu suport per tal que continuéssim endavant: la Federació ens va concedir el Campionat de Catalunya Infantil, el 17 i 18 de maig de 1997, amb el qual podríem recollir alguns diners, si el sabíem organitzar bé; per la seva banda, l’Ajuntament ens cedia un local municipal per continuar els nostres entrenaments.

Per aquests dos motius, l’estiu del 1997 vam haver de treballar a fons, d’una banda en l’organització del campionat i, de l’altra, en l’adequació del nou local del club, a l’avinguda de Jaume I, concretament al costat del Parc de Bombers, on vam poder instal·lar cinc taules i unes oficines.

Des de llavors, el Club Tennis Taula Borges ha tornat a anar sempre endavant. Entre les temporades 1999-2000 i 2002-2003 vam participar a la lliga de Segona Divisió Estatal, comptant sempre amb un segon equip a la Lliga Catalana. A l’acabar la temporada 2002-2003 vam aconseguir el desitjat ascens a la 1a Divisió Estatal i, des d’aquell moment, el primer equip no ha parat de pujar, aconseguint un total de tres ascensos consecutius fins arribar, la temporada 2005-2006, a la Superdivisió, màxima categoria estatal.

La temporada 2005-2006, amb el primer equip a Superdivisió, el club fitxa dos nous jugadors estrangers i es marca dos clars objectius: aconseguir la permanència a la màxima categoria i pujar el segon equip a la 2a Nacional, per tal que serveixi als jugadors del planter per aconseguir més nivell i competitivitat. A més, amb la nova reestructuració de les competicions catalanes també es podria ascendir un equip a la Superdivisió Catalana, categoria de nova creació per a la temporada 2006-2007.

La temporada 2005/2006 l’equip de superdivisió va finalitzar 8è classificat la temporada 06/07 i 07/08 es va finalitzar 5è

Les temporades 2008/2009 i 2009/2010 l’equip de Superdivisió va finalitzar tercer classificat perdent en les semifinals del play-off de lliga davant el Cajagranada i el San Sebastian de los Reyes respectivament

L’éxit mes gran aconseguit pel CTT Borges ha estat la temporada 2010/2011 on s’ha aconseguit el títol de campió de la Superdivisió i el sub capionat de la Copa del Rey.

A més la temporada 2010/2011 el club ha aconseguit una escala d’equips històrica situat un equip a cada categoria nacional , o sigui un a segona nacional , 1 a primera nacional , 1 a divisió d’honor i 1 a superdivisió

El CTT Borges participa en la competició europea de la ETTU Cup des de la temporada 2006/2007 , aconseguint arribar a les semifinals davant el Victoria de Moscou en la temporada 2008/2009 i quarts de final la temporada 2015/2016

Durant aquests anys a superdivisió el club ha comptat amb aquests jugadors a l’equip de superdivisió:

Vladislav Koutsenko , Oriol Monzó , Andrew Baggaley , Josep Lluís Andrade ,Hu Bin ,  Josep Lluís Andrade , Gui Chenkai i actualment Marc Duran ,Oriol Monzó i He Xiang.

 

En aquests 25 anys el Club Tennis Taula Borges ha organitzat com a esdeveniments destacats:

22 de maig del 2002 el partit internacional Catalunya – Anglaterra.

Del 28 de febrer al 5 de març del 2005 els Campionats d’Espanya Absoluts.

Els anys 1986, 1993, 2001, 2004 i 2009 els Campionats de Catalunya Absoluts.

Els anys 2014, 2015 i 2016 els Campionats de Catalunya ACELL ( Persones amb discapacitat psíquica )

L’any 1997 els Campionats de Catalunya Infantils.

 

En l’àmbit econòmic, comptem amb quatre fonts d’ingressos que ens ajuden a tirar endavant les nostres activitats:

  • les quotes dels socis, d’una banda els jugadors i de l’altra la nova figura del “soci col·laborador”,
  • la subvenció que ens concedeix anualment la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de les Borges Blanques,
  • l’aportació anual de la Diputació de Lleida (“Ara Lleida”) i de la Generalitat de Catalunya a través del programa “Turisme de Catalunya”
  • les aportacions dels nostres patrocinadors i empreses col·laboradores: en primer lloc, Grup Vall i DKV seguros que són els principal patrocinadors; en segon lloc cal destacar la col·laboració de Carburants Mir , Borges General d’olis  que donen nom a equips de diferents categories nacionals i provincials , per últim, un bon nombre d’empreses de les Borges Blanques i comarca, que cada any ens fan una aportació econòmica.

En l’aspecte organitzatiu, comptem amb una Junta Directiva, formada per vint persones que es reuneixen periòdicament, i una Comissió Tècnica de set persones, que cada dilluns planifica els partits del cap de setmana. Pel que fa als entrenaments, es distribueixen en tres grups, segons l’edat i el nivell dels jugadors: iniciació, perfeccionament i tecnificació.

Pel que fa a la competició provincial , actualment el Club Tennis Taula Borges compta amb quatre equips a la Lliga Provincial Sènior ,  : en total, comptem amb una cinquantena de jugadors. També participem en els Opens Catalunya, Campionats de Catalunya, Tornejos Estatals i Campionats d’Espanya.

El present i futur del CTT Borges passa per ser mes que un club i actualment ja s’està treballant en 16 escoles d’educació primària i secundària i en 4 centres de disminuïts i compta amb convenis amb diferents entitats de disminuïts psíquics i físics.

Un altre somni que es va fer realitat va ser  la inaguració del centre d’entrenament de tennis taula de les Borges el 14 de juny de 2014 que vol que el nom de les Borges sigui referent tant a nivell nacional  com internacional de tennis taula.

Des de la Junta, desitgem que el nostre nivell segueixi pujant poc a poc i que cada vegada siguem més i més bons.